Αύγουστος μέσα στο Μάρτη.

 ΠΕΝΑ

Χθές 6 Μαρτίου του 2014 παρακολουθήσαμε το δημόσιο διασυρμό ενός ομοφυλόφιλου άνδρα  από έναν δημοσιογράφο συστημικού μέσου ενημέρωσης. Ο δημοσιογράφος αυτός είναι γνωστός τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος που είναι γνωστός βέβαια δεν έχει να κάνει με την επαγγελματική του επάρκεια ή ικανότητα. Περισσότερο τα κανάλια που τον έχουν φιλοξενήσει χρόνια τώρα του δίνουν χρόνο και δουλειά γιατί έχει έναν τρόπο παρουσίασης και ομιλίας σχεδόν θεατρικό με δόσεις υπερβολής που πολύ συχνά προκαλεί το γέλιο στα όρια της γραφικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ρεπορτάζ του πριν αρκετά χρόνια όπου εμφανίστηκε με κοτόπουλα στο χέρι και φώναζε μπροστά στην κάμερα νομίζοντας ότι έτσι το θέμα του θα αποκτήσει περισσότερη τηλεθέαση. Παράλληλα συμμετέχει σφήνα σε δελτία ειδήσεων σχολιάζοντας την επικαιρότητα νομίζοντας ότι βρίσκεται στο καφενείο της γειτονιάς του με τους φίλους του.

Σε μία πολύ δύσκολη για όλους μας εποχή οι όποιες ακραίες μας πτυχές δοκιμάζονται και φαίνεται ότι οξύνονται και βγαίνουν στην επιφάνεια πλευρές μας που σε μια άλλη περίοδο θα ήτανε σε ύφεση..

Ο δημοσιογράφος χωρίς να έχει κάποιο δημόσιο διάλογο με τον άνδρα τον οποίο στηλίτευσε και χωρίς ο συγκεκριμένος άνδρας να έχει δηλώσει πολιτικά ενεργός (το αντίθετο μάλιστα) επιλέχθηκε ώστε να σχολιαστεί σε μια πολιτική εκπομπή με μια διάθεση περιπαιχτική και υποτιμητική για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Άρα δεν υπήρξε μεταξύ αυτών των δύο κάποια προϋπάρχουσα λεκτική συναλλαγή που θα πυροδοτούσε την επιθετικότητα του δημοσιογράφου.

Φαίνεται λοιπόν ότι φαντασιωσικά και μόνο ο δημοσιογράφος ένοιωσε την ανάγκη από ένα βήμα πολιτικού λόγου να αναφερθεί και να τονίσει πόσο περισσότερο άνδρας νοιώθει από κάποιον άλλο που προτιμάει τους άλλους άνδρες ως ερωτική συντροφιά.

Το πλαίσιο και μόνο είναι παράδοξο τόσο ώστε να εγείρει ερωτήματα. Γιατί κάποιος νοιώθει την ανάγκη να αναφερθεί στην υπόσταση του φύλου του μέσα από μια δημόσια συχνότητα? Και μάλιστα η σύγκριση του έγινε με μέτρο κάποιον που δεδηλωμένα αναλαμβάνει το κόστος να εκθέσει τον ανδρισμό του έτσι όπως αυτός τον καταλαβαίνει.

Δηλαδή με απλά λόγια το φυσικό θα ήταν ένας άνδρας να ήθελε να προβάλλει τον ανδρισμό του συγκρινόμενος με κάποιον όπου έχει τις ίδιες με εκείνον προτιμήσεις και στη συνέχεια να προσπαθήσει να θεωρηθεί εκείνος καλύτερος ή όχι.. Αυτό δηλαδή που στην εφηβεία μας και λίγο αργότερα θέλαμε να συμβαίνει έτσι ώστε να επιβεβαιώναμε την όποια μας αξία σε επίπεδο προσανατολισμού προς το άλλο φύλο.

Όταν όμως το κάνουμε χρησιμοποιώντας ως μέσο σύγκρισης έναν άνθρωπο που a priori την κυρίαρχη έννοια του ανδρισμού την έχει θέσει υπό αμφισβήτηση για τους δικούς του λόγους τότε αυτό που φαίνεται να μας απασχολεί τελικά είναι κατά πόσο σε σχέση με εκείνον εμείς «δεν είμαστε τόσο κοντα».. Για να εγερθεί όμως ένα τέτοιο ερώτημα θα πρέπει πρώτα να έχει προϋπάρξει ένα άλλο: «Πόσο κοντά είμαι?».

Και εν κατακλείδι αυτό είναι που βροντοφώναξε μέσα σε μια εκπομπή πολιτικού περιεχομένου ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος.

Τελικά δεν είμαι και τόσο άνδρας όσο νόμιζα.. Η αλήθεια είναι ότι δεν ρωτήθηκε από κανέναν σχετικά με αυτό του το συμπέρασμα..Φαίνεται να τον απασχολεί όμως τόσο έντονα έτσι ώστε να νοιώθει την ανάγκη να πείσει το κοινό του την ώρα που κάνει πολιτικό ρεπορτάζ..  Και αν λάβουμε υπ όψιν μας την τάση του για αυτο-γελοιοποίηση  που έχει τόσα χρόνια στον τηλεοπτικό χρόνο και χώρο έρχεται αυτή η τάση του να απαντήσει στα αγωνιώδη του ερωτήματα..  Ναι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο Κε δημοσιογράφε!

Advertisements

One comment on “Αύγουστος μέσα στο Μάρτη.

  1. Ο/Η nektys λέει:

    μπράβο για το πολύ ουσιαστικό σχόλιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s